Vyzkoušet ZDARMA

Zlobíš!

Snad každý rodič se při výchově svého dítěte setkává se situacemi, kdy se potomek neřídí danými pravidly a tedy "ZLOBÍ." Jak si ale s takovým chováním, které je v našich očích zlobením poradit? Má prvotní rada: Buďte důslední! Vaše křičení se po čase stane pro dítě poloslyšitelným, plácnutí na zadek občas neublíží, ale nechceme přece z dětí vychovat budoucí agresory.  Na Váš způsob řešení problémů si dítě po čase zvykne, bude ho akceptovat více, či méně, podle svého vlastního rozumu a toho, jak si vyhodnotí dosahování a prosazování svých cílů. Nezapomínejte, že i malý človíček je malý manipulátor.

Dodržujte své dané slovo a vyžadujte to samé i po dítěti! Odměnu i případný trest.

Zkuste si doma nastavit pravidla chování, zapojte dítě do pomáhání s domácími pracemi, aby si pomalu uvědomovalo, co vše musíte jako rodič udělat. Když se vám naučí pomáhat, odměňte ho svým volným časem pro společné hry a aktivitu.

Chvalte dítě za snahu, ne pouze za úspěchy!

Pokud se dítěti v učení něco nedaří, zkuste mu pomoci. Domluvte se na pravidle každodenního malého procvičení probíraného učiva. Mluvte s dítětem o tom, co se dělo ve škole.

Webové stránky www.primauca.cz by vám v tomto mohly pomoci. Pokud si dítě zvykne na pravidlo 15 - 20 minut denně, máte vyhráno! Vaše dítě si začne vytvářet smysl pro povinnost a naučí se učit, což pro něj bude velmi důležité při budoucím studiu ve vyšších ročnících. Na webových stránkách naleznete veškeré učivo českého jazyka daného ročníku chronologicky sestavené tak, jak se učivo ve škole probírá. Dítě se prakticky samostatně, pomocí sledování výukových videí učivo naučí, ale také si aktivně  procvičí na pracovních listech s okamžitou zpětnou vazbou. Postupně bude web rozšířen o všechny ročníky 1. st. ZŠ.

Pěstujte v dítěti zdravý vztah k autoritám!

První a nejdůležitější autoritou pro malého človíčka byste měli být vy. Proto nesmíte dítě zklamat. Zahrnujte svého potomka láskou, stavte ho do pozice malého partnera respektujícího vás, ale i dospělé lidi, se kterými se potkává v obchodě, ve škole, na ulici. Učte dítě zdravit. Možná to zní banálně, ale setkávám se čím dál častěji s tím, že zdravit umí třetina dětí dnešní populace. Bohužel rodiče svým dětem mnohdy nejdou příkladem. A zde jsme opět u mého výroku z některého z předchozích příspěvků : "Dítě přejímá chování svých rodičů."

Nikdy nesnižujte autoritu učitele před dítětem svými výroky, ačkoliv se vám situace popisovaná dítětem bude zdát sebepodivnější. Vždy si nejprve ověřte informace, nebojte se komunikovat s učitelem a sdělit mu své obavy, konfrontujte nesouhlasy. Pokud dítě ztratí pocit zdravé autority ke svému vyučujícímu, nebude se podvědomě snažit ani pochopit vykládané učivo, nebude se soustředit na vyučování.

Co říci na závěr? 

Nezapomeňte, že občas trochu zlobíme my všichni! :-)

Galerie článku

Zlobíš!

Další články: